Alvar Aallon maljakoista tuli suomalaisen muotoilun kansainvälinen klassikko ja mieluinen lahjaesine designin ystäville kaikkialla maailmassa. Jokainen herkkä mutta ylväs maljakko on taidokkaasti suupuhallettu ja käsityönä viimeistelty Iittalan lasitehtaalla Suomessa.Alvar Aaltoa (1898–1976) pidetään yhtenä modernin arkkitehtuurin ja muotoilun mestareista. Hän oli funktionalisti, joka kehitti ainutlaatuisen tyylinsä yhdistelemällä rationaalista arkkitehtuuria luonnolliseen muotokieleen. Hänen töilleen on satanut kansainvälistä kiitosta. Monet Aallon rakennukset toimivat kaupungeissaan maamerkkeinä, esimerkiksi tunnetut Paimion parantola, Jyväskylän kampus, Seinäjoen hallintokeskus sekä Helsingin Finlandia-talo. Aallon Artekille suunnittelemat huonekalut ja Iittalalle suunnittelemat maljakot ovat muotoilusta kiinnostuneiden suosimia sisustusesineitä kaikkialla maailmassa.

Aito humanisti
Aallon muotoilun lähtökohta oli perin käytännöllinen: kaiken perustana olivat inhimilliset tarpeet.

”Muoto on mysteeri, joka kaihtaa määritelmiä, mutta tuo ihmisille hyvinvointia.”

Alvar Aalto oivalsi jotakin hyvin erityistä luodessaan pelkistetyn, sulavalinjaisen maljakkokokoelman Karhula-Iittalan muotoilukilpailuun vuonna 1936. Esineiden muoto oli uraauurtava ja vapautti lasin sen ”geometrisesta tahdosta”, mutta lisäksi maljakoiden käyttömahdollisuudet olivat totuttua monipuolisemmat.

”Kauneus on tarkoituksen ja muodon harmoniaa.”

Maljakot esiteltiin yleisölle Pariisin maailmannäyttelyssä vuotta myöhemmin. Näyttely oli Alvar Aallon läpimurto teollisen muotoilun saralla. Aallon alkuperäisestä vapaan muodon inspiraatiosta on useita tulkintoja: monille muodot edustavat Suomen tuhansia järviä polveilevine rantoineen.

Taidokkainta käsityötä tänäänkin
Aalto-maljakoita suupuhalletaan Iittalan lasitehtaalla edelleen joka päivä. Yhden maljakon valmistamiseen tarvitaan 7 käsityöläistä, 12 työvaihetta, 1 100 °C:n lämpötila ja 10 tuntia aikaa. Iittalan lasitehtaan taitavat käsityöläiset ovat omistautuneet Iittalan perinteen jatkamiselle, ja jokainen Aalto-maljakko on huolellisen työn tulosta.

Aalto-maljakko on aina ollut suosittu lahja-esine. Laaja muoto- ja värivalikoima antaa vaativallekin lahjanantajalle varaa valita. Aalto-maljakon antaja voi olla varma siitä, että lahja säilyttää arvonsa nyt ja tulevaisuudessa.

Juhlavuoden tuotteita
Iiittala juhlistaa Aalto-kokoelman 80:ttä vuotta uutuuksilla. Keskeiset koot tulevat myyntiin nostalgisen smaragdinvihreinä. Väri on viittaus Alvar Aallon vaimoon, Aino Aaltoon, sillä se kuului alkuperäisen Aino Aallon kokoelman väreihin vuonna 1932.

Uusi, kahdessa koossa valmistettu Alvar Aalto vaneritarjotin ilmentää Aallon orgaanisia muotoja ja materiaaleja sekä itse luontoa kohtaan tuntemaa yhteyttä. Tarjotin on hillitty sisustusesine, joka sopii vaikkapa hedelmien tarjoiluun.

www.alvaraalto.fi

www.iittala.fi